Plochy s geneticky modifikovanou kukuřicí v České republice klesly o 92 %, zasel ji jediný pěstitel

Geneticky modifikovaná kukuřice se letos v České republice pěstuje pouze na 75 hektarech, což je o 92 % méně než v loňském roce. Obdobná situace je v ostatních státech Evropské unie, kde plochy s geneticky modifikovanými plodinami stagnují nebo klesají. V mimoevropských zemích jsou tyto plodiny naopak významnou složkou zemědělské výroby.

Zájem o pěstování geneticky modifikovaných plodin u nás klesá už několik let, důvodem je například problematický odbyt GMO kukuřice a letos se k tomu přidaly problémy s odbytem mléka, pokud jsou dojnice krmeny GMO kukuřicí. Řada mlékáren totiž takové mléko odmítá odebírat,“ řekl ministr zemědělství Marian Jurečka.

Mezi další důvody klesajícího zájmu o GMO kukuřici řadí pěstitelé administrativní zátěž nebo dodržování odstupné vzdálenosti od ploch s konvenčními plodinami.

V rámci České republiky podle evidence Státního zemědělského intervenčního fondu pěstoval GMO kukuřici v roce 2016 pouze jeden pěstitel. V loňském roce ji přitom zaselo 11 pěstitelů. Z celkové výměry kukuřice v ČR tvoří tato geneticky modifikovaná forma jen 0,23 % a pěstovala se pouze v Pardubickém kraji.

GMO kukuřice je i v letošním roce jedinou geneticky modifikovanou plodinou, která se může na území Evropské unie, tedy i ČR, pěstovat ke komerčním účelům. Jde o geneticky modifikovanou plodinu s vloženým genem z půdní bakterie Bacillus thuringiensis (odtud také označení Bt-kukuřice), který kukuřici propůjčuje odolnost proti škodlivému zavíječi kukuřičnému.

Problematika geneticky modifikovaných organismů a jejich produktů je součástí společné politiky EU a prochází přísným a náročným schvalovacím procesem. Posuzují se případná rizika pro životní prostředí, zdraví lidí a zvířat. Jiná geneticky modifikovaná plodina než výše uvedená kukuřice nebyla v uplynulém období v EU předložena do schvalovacího procesu a současně i schválena.

Produkce GMO kukuřice je v ČR využívána jako krmivo pro hospodářská zvířata, z menší části také jako surovina pro výrobu bioethanolu či bioplynu. Vypěstovaná GMO kukuřice se v ČR nevyužívá pro potravinářské účely.