Konkurenceschopnost evropského potravinářství bylo hlavní téma mezinárodní konference Food Forum, kterou dnes v Brně v rámci mezinárodních potravinářských veletrhů Salima 2018 zahájil ministr zemědělství Jiří Milek. Ve svém vystoupení se zaměřil především na nekalé obchodní praktiky a ochranu spotřebitelů před dvojí kvalitou a falšováním potravin.
Evropská komise v loňském roce zahájila celoevropskou veřejnou konzultaci na téma, jak učinit potravinový řetězec spravedlivější. Přes 90 procent dotázaných uvedlo, že nekalé obchodní praktiky mají zásadní negativní dopad na fungování potravinového řetězce a požadují předložení legislativního řešení ze strany EK. „Dvojí kvalita potravin, podnákladové ceny a rozdílné marže na stejných výrobcích, to jsou hlavní nekalé obchodní praktiky, které musíme řešit. Proto usilujeme o to, aby Komise řešila tyto praktiky formou evropského právního předpisu,“ řekl ministr zemědělství Jiří Milek.
V souvislosti s kvalitou potravin ministr připomněl trendy posledních let, kdy se lidé vrací k českým potravinám, a to i díky podpoře značek kvality. „Ministerstvo zemědělství se zaměřuje na vzdělávání spotřebitelů, aby požadovali kvalitní české potraviny. V tom chceme i nadále pokračovat,“ řekl ministr zemědělství Jiří Milek.
Zdroj: www.eagri.cz